In het ontwerphuis staat het creëren en ontwerpen van ons onderwijs centraal. Je kunt er terecht met al je vraagstukken rondom onderwijsontwerp.
Het ontwerphuis volgt het streven van het Vathorst College om contextrijk onderwijs te bieden. Dat wil zeggen: we verrijken het leren van onze leerlingen door hen verbindingen aan te laten gaan met zichzelf en met de werkelijke wereld en leefomgeving, zowel lokaal, nationaal als internationaal. Daarbij staat ‘leren door ervaren’ centraal, het bieden van vensters op de wereld en het bieden van mogelijkheden tot oriëntatie voor leerlingen. Een oriëntatie op ‘de eigen opdracht' die leerlingen (later) kunnen omarmen in het leven. Om dat vorm te geven, werken we met vier kernconcepten die jaarlijks terugkomen. Projecten die binnen die kernconcepten worden ontwikkeld zijn regelmatig vakoverstijgend.
In ieder team zitten ontwerpexperts, deze worden opgeleid in de Vathorst Academie.
De volgende kernconcepten staan per periode centraal:
periode 1 - Verbinding en samenleving
periode 2 - Tijd en ruimte
periode 3 - Duurzaamheid en innovatie
periode 4 - Macht en vrijheid
Leerlingen leren deze kernconcepten te begrijpen op een verdiepende en verbredende manier. Leerlingen leren volgens een spiral curriculum. Ieder jaar een stukje dieper en breder. Naast de kernconcepten zijn er ook leerdoelen en vaardigheden per vak of leergebied.
Spiral curriculum in de onderbouw
Voor de bovenbouw bieden de kernconcepten houvast om het onderwijs in de teams vorm te geven. Naast of tegelijk met de doelen die voor de (school)examens op het programma staan kunnen leerlingen leren over het kernconcept. Vakoverstijgende projecten kunnen worden vormgegeven met het kernconcept als uitgangspunt.
In de onderbouw zijn deze vakoverstijgende projecten ontworpen of in ontwerp. De projecten zijn ontworpen door verschillende leerhuizen. Vanaf periode 3 in het schooljaar 2025-2026 gaan alle leerhuizen in de onderbouw hetzelfde project uitvoeren.
Projecten worden ontworpen volgens een vast ontwerpproces wat bestaat uit drie stappen.
Om het ontwerpen te begeleiden en om het project overdraagbaar te maken wordt er gebruikt gemaakt van een template om in te vullen
Het project is vormgegeven in een leerproces. Dit is het proces wat de leerlingen doorlopen tijdens de uitvoering van het project.
De kunstenaarsmindset helpt bij het ontwerpen door leraren en kan ook leerlingen helpen om een project aan te pakken. "Het is een open houding, die ons helpt de wereld onbevangen, speels, onderzoekend en scheppend tegemoet te treden (Merlijn Twaalfhoven). De mindset bestaat uit vier stappen: anders kijken, durven voelen, helder denken en gewoon gaan maken. Het gaat hierbij niet om een vastomlijnd stappenplan – juist niet! – maar het is een levend proces, waarin de verschillende onderdelen door elkaar heenlopen en elkaar beïnvloeden en inspireren."
Maakplaats Innovatie - keunstwurk. (2025, 4 april). Keunstwurk. https://keunstwurk.nl/initiatief/maakplaats-innovatie/
High Tech High Chula Vista. (z.d.). The HTHCV “Backwards Planner” for Projects. https://docs.google.com/document/d/10sRfND26V2xBh--yebrLXOYJlormxehs/edit
Kneyber, R. (2023, 26 juli). Advance organizer Toetsrevolutie - Toetsrevolutie. Toetsrevolutie. https://toetsrevolutie.nl/poster/advance-organizer-toetsrevolutie/
Wiggins, G. P., & McTighe, J. (2005). Understanding by design (2nd ed.). Pearson.
IPC Nederland. (z.d.). Het IMYC-leerproces. Great Learning. https://members.ipc-nederland.nl/imyc/page/hoofdstuk3
Vossenberg, S. (2024). Beroepsopdracht …