Op het Vathorst College werken we in een teamgecentreerde arbeidsorganisatie (TAO), in leerhuisteams die collectief de verantwoordelijkheid hebben voor de brede en ondeelbare ontwikkeling van een specifieke groep leerlingen gedurende enige jaren. De leraar is professional en werkt vanuit een collectief. Leiderschap wordt op verschillende plekken in de school ontwikkeld. Ook de schoolleiding opereert als team en is een plek voor leiderschapsontwikkeling.
Het leiderschapshuis ontwikkelt (nieuw) leiderschap in en vanuit het concept teamgecentreerd werken. Leiderschap dat houvast geeft in een tijdperk van verandering. We werken vanuit waarderend perspectief en kijken op een positieve constructieve manier naar elkaar en ons onderwijs. We stimuleren individueel en collectief eigenaarschap.
We verbinden daarin individueel leren aan teamleren en organisatieleren en definiëren het leiderschap rondom drie processen
Leiderschap dat het leren van de leerling centraal stelt
Leiderschap dat het leren van de professional zelf centraal stelt
Leiderschap dat in samenhang beide processen (1 en 2) met elkaar verbindt.
We hebben oog voor dynamiek in onder- en bovenstroom waardoor medewerkers op een mooie congruente manier hun rol kunnen innemen, gericht op de functionele plek die ze in de organisatie hebben. In voortdurende samenhang werken we visie, cultuur, structuur en systemen uit.
De opgebouwde expertise maken we overdraagbaar door de inrichting van een traineeship in de schoolleiding en door het voortouw te nemen in het creëren van een leerlandschap (educatieve infrastructuur) voor de Onderwijsgroep Amersfoort waar het Vathorst College onderdeel van is.
Het Vathorst College werkt aan een leerlandschap/Vathorst Academie voor professionals. De schoolleiding van het Vathorst College heeft in de ontwikkelde toolkit teamontwikkeling de ambitie opgenomen om loopbaanpaden voor docenten te stimuleren en deze mogelijk te willen maken. Vanuit dit punt is de wens ontstaan een trainee de kans te geven zich te ontwikkelen als schoolleider en tegelijkertijd bij te dragen aan de ontwikkeling van de school.
De trainee solliciteert daarmee op een opleidingsplek, waarbij de verantwoordelijkheden toenemen in de loop van de opleidingstijd (passend bij groeiende competenties). Het praktijkgericht traineeship bestaat uit formeel en informeel leren. Steeds verbonden aan casuïstiek vanuit onze praktijk onder supervisie van ervaringsdeskundigen, gevoed door toepasbare theorie en intervisie.
Samen met de conrectoren en de rector maak de trainee het mogelijk dat de leerhuisteams verantwoordelijkheid (kunnen) nemen voor de brede vorming van al hun leerlingen. De trainee is/wordt conceptdrager en ontwerper die het onderwijsconcept verder verrijkt en bouwt aan de teamgecentreerde werkomgeving.
Het eerste traject waarin twee trainees deelnemen is het schooljaar (24-25) van start gegaan.
In de directieraad van de Onderwijsgroep Amersfoort is in januari 2025 positief gereageerd op de vraag of het Vathorst College het voortouw kan nemen in het creëren van een leerlandschap/educatieve infrastructuur voor de Onderwijsgroep Amersfoort.
Een aantal ontwikkelingen en ingrediënten komen samen in het voeren van de dialoog over het OGA-leerlandschap: de educatieve infrastructuur, de opgedane ervaringen met opleiden in school en het ontwikkelde professionele leerlandschap op het Vathorst College. De vraag die centraal staat is hoe samen met de partners te komen tot een duurzame educatieve infrastructuur voor opleiden en professionaliseren van de Onderwijsgroep Amersfoort die recht doet aan de eigenheid van de verschillende scholen (in wat al is opgebouwd en past bij ieders onderwijsconcept, fase van ontwikkeling en populatie).
De ontwikkeling zal zich af te gaan spelen in de volgende domeinen:
Die van de student – de aankomende docent binnen het opleiden in school partnerverband.
Die van de startende docent – het inductietraject binnen nog te organiseren netwerken.
Die van de zittende/meer ervaren docent – het loopbaan ontwikkeltraject met mogelijke netwerkverbindingen over de scholen heen.
Die van de plek van het (school) leiderschap – wat er nodig is aan organisatie en sturing om vanuit eigenheid onderwijs, opleiden en ontwikkelen met elkaar te verbinden.
Een eerste stap om de verbinding tussen de scholen te maken en zo de huidige situatie op het gebied van opleiden en professionaliseren in kaart te brengen en vanuit daar tot een duurzaam ontwerp te komen, zal het inrichten van een “architecten-netwerk” zijn.
Dit netwerk kan in nauwe relatie met de leidinggevenden van de verschillende scholen voor gezamenlijke afstemming zorgen en samenhang bewaken tussen de eigen doelstelling van de scholen/onderwijsgroep en de voorgestelde ontwikkelingen vanuit de onderwijsregio. Zo kunnen we komen tot een gemeenschappelijke visie op het gebied van opleiden, professionaliseren en leiderschapsontwikkeling.